Programmabegroting 2019

Milieu

Luchtkwaliteit verbeteren

Toelichting

In het Milieubeleidsplan staat de volgende doelstelling geformuleerd: “(…) het verder verbeteren van de luchtkwaliteit in Noord-Holland, gericht op het creëren van een gezonde leefomgeving voor haar inwoners (...)”. De provincie neemt deel aan het Nationaal Actieplan Luchtkwaliteit (NAL) dat naar een permanente verbetering van de luchtkwaliteit streeft.
Pilot Monitoring omgevingskwaliteit
Bij de behandeling van de provinciale Omgevingsvisie is motie 90-2017 aangenomen die Gedeputeerde Staten oproept om per 2050 omgevingswaarden vast te stellen op basis van de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Om onder de Omgevingswet omgevingswaarden te mogen vaststellen is het een voorwaarde dat de ontwikkeling ervan wordt gemonitord. Om die reden is in de uitwerking van motie 110 een project voorgesteld voor de monitoring van de omgevingskwaliteit (luchtkwaliteit, maar ook geur en geluid). Het project richt zich op het Noordzeekanaalgebied en zal samen met partners (gemeenten, bedrijven en inwoners) worden uitgevoerd. Het project wordt in 2020 afgesloten met een evaluatie.
Varend ontgassen
Bij de uitvoering van het Milieubeleidsplan is veel energie gestoken in het sturen op een schonere scheepvaart en de lobby richting het Rijk en Europa ten behoeve van strengere emissie-eisen van de binnenvaart. Praktisch gezien heeft dit ertoe geleid dat de provincie Noord-Holland per 1 maart 2017 een verbod op varend ontgassen heeft ingesteld. In 2019 starten we met de monitoring, signalering en handhaving in het Noordzeekanaalgebied/ Amsterdam-Rijnkanaal. Ook wordt de lobby voor een internationaal verbod op varend ontgassen voortgezet.

Geur

In het Milieubeleidsplan staat bij het thema geur de volgende doelstelling beschreven: “Het toewerken naar een verwaarloosbare geurhinder in Noord-Holland”. Om deze doelstelling te realiseren is vooral geïnvesteerd in het toepassen van innovatieve technieken om een beter inzicht te krijgen in de aard van geurgerelateerde klachten en waar mogelijk het achterhalen van de veroorzaker.
In de Westpoort is de afgelopen jaren een netwerk met elektronische neuzen (‘eNoses’) opgezet. Als onderdeel van de pilot Monitoring omgevingskwaliteit zal dit netwerk mogelijk worden uitgebreid met extra meetapparatuur.

Beleidskaders