Programmabegroting 2019

Water

Beschermen tegen overstromingen

Onze rol  

Wij voeren actief beleid voor het beschermen van de provincie tegen overstromingen die veroorzaakt kunnen worden door het bezwijken van een primaire of regionale waterkering. Dit wordt gedaan op basis van de Waterschapswet, de Waterwet en de Wet ruimtelijke ordening. Daarnaast is het nationale Deltaprogramma richtinggevend voor de provinciale ambities.
De waterbeheerders zijn initiatiefnemers van dijkversterkingen en bepalen in overleg met provincie en Rijk de programmering. De provincie is bevoegd gezag voor het goedkeuren van dijkversterkingsplannen voor primaire waterkeringen en is bevoegd gezag voor het aanwijzen en normeren van regionale waterkeringen.
Door de waterschappen en Rijkswaterstaat worden de primaire waterkeringen periodiek getoetst op hun veiligheid. Gemeenten en provincie worden hierbij betrokken. Wanneer ze niet meer voldoen aan de wettelijke normen wordt er een programmering gemaakt voor het versterken van deze waterkeringen. Provincie en gemeenten worden betrokken voor het inbrengen van ruimtelijke wensen en kansen.
Het provinciale beleid ten aanzien van bescherming en overstroming sluit grotendeels aan bij het landelijke Deltaprogramma, de Deltaplannen Waterveiligheid en Ruimtelijke adaptatie (deltaprogramma 2018). Het beleid hiervoor is vastgelegd in de Provinciale Watervisie 2016-2021 en het daarbij behorende uitvoeringsprogramma.
De provincie is bevoegd gezag voor de regionale waterkeringen, wijst ze aan en stelt hiervoor de veiligheidsnormen vast conform de IPO leidraad. Dit wordt vastgelegd in een provinciale verordening.
Wanneer primaire waterkeringen worden versterkt, beoordeelt de provincie of ze goed worden ingepast in het landschap, natuurwaarden worden gecompenseerd en recreatievoorzieningen worden teruggebracht. Waar mogelijk voegt de provincie in overleg met regionale partners extra ruimtelijke kwaliteit toe. Hiermee wil de provincie een impuls geven aan de regionale economie.
De provincie is verantwoordelijk voor het opstellen van beleid en zorgdragen dat Noord-Holland in 2050, voor zover haalbaar, waterrobuust en klimaatadaptief is ingericht. Voor het beheren en onderhouden van overstromingsdata hebben de provincies een wettelijke taak. De doelen en ambities zijn vastgelegd in de Watervisie 2021 (inclusief monitor) en worden opgenomen in de provinciale Omgevingsvisie.

Prioriteiten

Aanpassen aan klimaatverandering
Hierbij gaat het om de thema’s wateroverlast, hittestress, droogte en beperken van resterend overstromingsrisico. In het kader van het Deltaprogramma hebben alle overheden met elkaar afgesproken dat Nederland in 2050 zoveel als redelijkerwijs mogelijk waterrobuust en klimaatbestendig moet zijn ingericht. In 2020 moeten alle overheden dit in hun ruimtelijke beleid hebben verankerd. In 2017 is landelijk geconstateerd dat er een versnelling nodig is om deze doelen te halen. De rol van de provincie is in 2019-2020 met name er op toe te zien dat de waterschappen en de gemeenten stresstesten uitvoeren op grond waarvan regionale strategieën geformuleerd kunnen worden die uiterlijk in 2020 in een uitvoeringsprogramma resulteren. Daarnaast zet de provincie extra in op vitale en kwetsbare infrastructuur en de gevolgen van klimaatverandering daarop. Tevens zal ze in 2019-2020 de gegevens voor de Landelijke database Overstromingen, die weer noodzakelijk zijn voor de ROR2 (Richtlijn Overstromingsrisico’s) en de provinciale risicokaart, op orde brengen. Ten slotte zal een impuls ontwikkeld worden om vooral gemeenten en maatschappelijke organisaties in Noord-Holland een steuntje in de rug te geven om klimaatadaptatie ook daadwerkelijk te implementeren.
Deltaprogramma en Omgevingswet
Het nationale beleid staat in het teken van decentralisatie en het vergroten van doelmatigheid en efficiency van beleid. Provincies staan steeds meer aan de lat voor integraal ruimtelijk-economisch beleid, waar water onderdeel van uitmaakt. Hiermee wordt voorgesorteerd op de komst van de Omgevingswet, die naar verwachting in 2021 of later van kracht zal worden. Het Deltaprogramma heeft als doel om ervoor te zorgen dat Nederland nu en in de toekomst is beschermd tegen hoogwater en beschikt over voldoende zoetwater. Met de Minister van I&W en de Deltacommissaris zijn door het IPO afspraken gemaakt over acties die worden uitgevoerd door provincies.

Samenwerkingspartners

Samen met de waterschappen en de andere provincie is er een Visie regionale waterkeringen vastgesteld met een uitvoeringsprogramma. Dit programma bestaat o.a. uit het opstellen van leidraden voor het toetsen en versterken van regionale waterkeringen.

Beleidsevaluaties

Geen.