Onze rol
De opgave voor de provincie is om er samen met andere partijen voor te zorgen dat het watersysteem duurzaam kan worden gebruikt voor drinkwater, landbouw, natuur en andere bestemmingen. Voorraden moeten zorgvuldig worden beheerd. Er mag geen uitputting of verontreiniging plaatsvinden en wateroverlast moet zo veel mogelijk worden voorkomen. De provincie is slechts één van de overheden die ervoor moeten zorgen dat het watersysteem duurzaam wordt gebruikt. Alle overheden hebben hierin een taak. Daarnaast hebben ook maatschappelijke partijen en inwoners hierin een belangrijke rol. Alleen door een goede samenwerking tussen deze partijen kunnen doelen worden bereikt. In de Watervisie 2021 en in het bijbehorende Uitvoeringsprogramma is dit verder uitgewerkt.
Voor waterrecreatie heeft de provincie Noord-Holland de rol van regisseur van de uitvoering van het programma waterrecreatie. Naast de uitvoering van het eigen Uitvoeringsprogramma 2016-2019 is de provincie de organisator van de gekozen samenwerkingsstructuur. De provincie organiseert de overleggen en bijeenkomsten zoals die in de Visie zijn vastgelegd. Dit betreft onder meer het programmateam breed (ambtelijk), klankbordgroep (bestuurlijk) en de jaarconferentie waterrecreatie.
Samenwerkingspartners
Samenwerkingspartners zijn waterschappen, Rijkswaterstaat, gemeenten en maatschappelijke partijen (zoals LTO, drinkwaterbedrijven, recreatieschappen en watersportorganisaties).
Prioriteiten
Voor waterrecreatie zet de provincie Noord-Holland met prioriteit in op de thema’s waarvoor middelen zijn gereserveerd in het collegeprogramma 2015-2019. Dit zijn in de praktijk de zogeheten aquapunctuurpunten (benoemd en geselecteerd in de Visie op de Waterrecreatie 2030), activiteiten in het kader van recreatief personenvervoer over water, nieuwe zwemplekken en de investeringen die bijdragen aan economische ontwikkeling.
Voor oppervlaktewater wordt prioriteit gegeven aan aanleg van natuurvriendelijke oevers. Door deze aan te leggen verbetert de ecologische kwaliteit van het water. Er wordt gewerkt aan uitvoering van de projecten uit de ‘Kansenkaart natuurvriendelijke oevers in provinciale vaarwegen’ die in 2017 is opgesteld.
Voor grondwater wordt prioriteit gegeven aan het uitvoeren van ‘projecten Kaderrichtlijn Water’. Deze hebben als doel om een goede toestand van het grondwatersysteem te bereiken en te behouden. Van bijzonder belang daarbij zijn met name de drinkwaterwinningen en Natura 2000-gebieden.
Beleidsevaluaties
<Hier vermeld je eventuele geplande/ te verwachte nota's en evaluaties (opsomming)>