Onze rol
De commissaris van de Koning is op basis van zijn ambtsinstructie belast met het toezicht op en het bevorderen van de bestuurlijke samenwerking in crisisbeheersing en veiligheidszorg.
Samenwerkingspartners
Omdat in de veiligheidszorg de bestuurlijke samenwerking centraal staat, wordt op dit domein nauw samengewerkt met gemeenten (in het bijzonder burgemeesters), veiligheidsregio’s, en voor het tegengaan van ondermijning ook met de drie Regionale informatie- en expertisecentra in Noord-Holland, het Openbaar Ministerie en het Rijk (Ministeries van J&V en BZK)
Prioriteiten
Voor 2019 zal in het veiligheidsdomein de prioriteit liggen bij het tegengaan van ondermijning. In het interbestuurlijk programma is afgesproken gezamenlijk de weerbaarheid van de overheid en de maatschappij tegen ondermijning te versterken. Het regeerakkoord besteedt veel aandacht aan de onderling verbonden thema’s van ‘weerbare rechtsstaat’, ondermijning en integriteit van bestuurders. Het nieuwe kabinet kondigt een speciale 'Ondermijningswet' aan om de geconstateerde juridische knelpunten in de huidige aanpak van georganiseerde criminaliteit en ondermijnende criminaliteit op te lossen. Ook wordt een ondermijningsfonds opgezet met daarin eenmalig 100 miljoen euro, ten behoeve van de intensivering van de aanpak.
Omgevingsfactoren
Er wordt ingezet op intensieve samenwerking tussen verschillende publieke en private instanties voor het opstellen en analyseren van ondermijningsbeelden, het opstellen van quick scans voor de weerbaarheid van gemeenten, regio’s en provincie, en het ontwikkelen van een strategisch handelingsperspectief.
Beleidsevaluaties
Er worden strategische doelstellingen ontwikkeld voor het tegengaan van ondermijning op basis waarvan een handelingsperspectief per gemeente/regio/provincie kan worden vastgesteld.