Programmabegroting 2019

Groen

Beschermen en ontwikkelen van de groenstructuur

Onze rol

Natuur- en landschapswaarden staan wereldwijd, ook in Noord-Holland, onder druk. Dit komt door een gebrek aan geschikte leefgebieden voor dier- en plantensoorten, versnippering door verstedelijking en infrastructuur en door milieuproblemen zoals onvoldoende waterkwaliteit, verdroging en hoge fosfaat- en stikstofemissies door verkeer, industrie en landbouw. Gelukkig begint het beleid voor herstel van de biodiversiteit, dat enkele decennia geleden is ingezet, zijn vruchten af te werpen. Desalniettemin voldoet Nederland nog lang niet aan de Europese eisen voor bescherming van soorten en kwetsbare leefgebieden. De achteruitgang van kwetsbare leefgebieden en soorten baart overal in Europa nog zorgen. Het is nodig deze trend te keren. Om deze reden blijven wij werken aan het beschermen, realiseren en beheren van een robuuste en hoogwaardige groenstructuur. Het Natuurnetwerk Nederland (NNN) vormt de ruggengraat van deze groenstructuur, waarbinnen ook vrijwel alle Noord-Hollandse Natura 2000-gebieden en recreatiegebieden zijn gelegen. Tegelijkertijd biedt het NNN ruimte voor vrijetijdsbesteding en vergroten we de beleefbaarheid ervan, onder andere door aanleg van recreatieve routes en voorzieningen. We volgen nauwgezet de ontwikkeling van de biodiversiteit, zowel binnen als buiten het NNN.

Samenwerkingspartners

Zowel bij de ontwikkeling, als bij de uitvoering van ons beleid en onze projecten werken wij samen met:

  • bewoners, zoals omwonenden die betrokken zijn bij onze projecten, initiatiefnemers van projecten en gebruikers van natuur- en recreatiegebieden. Bovendien zijn er in Noord-Holland duizenden vrijwilligers actief in het beheer van natuur en landschap, milieu- en natuureducatie of met lokale of regionale initiatieven;
  • bedrijven, zoals agrarische ondernemers, recreatieondernemers of projectontwikkelaars;
  • maatschappelijke organisaties, zoals terreinbeherende organisaties of belangenbehartigers: Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, LTO-Noord, de agrarische collectieven, Milieufederatie of de Faunabeheereenheid;
  • andere overheden (het Rijk en de Europese Unie, andere provincies, gemeenten, waterschappen en organisaties zoals Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), de interprovinciale uitvoeringsorganisatie BIJ12, de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord en de recreatieschappen);
  • regionale samenwerkingsverbanden, zoals het Groene Hart, Laag Holland, de Nationale Parken Duinen van Texel en Zuid-Kennemerland, de Metropoolregio Amsterdam en onze partners in het Waddengebied.

Al deze ‘partners in het veld’ zijn wij dankbaar voor hun betrokkenheid, ideeën en kennis. Hun werk heeft een grote betekenis voor de bescherming en ontwikkeling van de biodiversiteit en landschappen in Noord-Holland.

Prioriteiten

Sinds de decentralisatie van het natuurbeleid in 2013, is ongeveer 2.500 hectare nieuwe NNN gerealiseerd. In de Agenda Groen en in het coalitieakkoord is opgenomen dat wij jaarlijks tenminste 250 hectare nieuwe NNN willen realiseren, om het gehele NNN in 2027 te voltooien. Moeilijker in hectares uit te drukken, maar eveneens van groot belang, is de kwalitatieve verbetering van reeds bestaande natuurgebieden. Hier kan veel winst geboekt worden door de verbetering van natuur-, milieu- en watercondities, door het tegengaan van verdroging, stikstof- en fosfaatemissies en verbetering van de waterkwaliteit. In gebieden waar wij nog een grote natuuropgave hebben (de Oostelijke Vechtplassen, de veenweidegebieden en het Groene-Uitweggebied in de Noordelijke Vechtstreek) werken wij aan integrale programma’s die al deze opgaven raken.

Omgevingsfactoren

Natuur is dynamisch, (soms) onvoorspelbaar en afhankelijk van vele factoren die buiten onze directe beïnvloedingssfeer liggen, zoals klimatologische omstandigheden, de ontwikkeling van populaties buiten Noord-Holland en sociaaleconomische ontwikkelingen. Wij trachten bij de ontwikkeling en uitvoering van ons beleid zoveel mogelijk te anticiperen op deze dynamiek en onvoorspelbaarheid. Dit doen wij onder andere door, waar mogelijk, een regionale aanpak toe te passen. Onze projecten dragen immers vaak bij aan het realiseren van andere maatschappelijke opgaven op het gebied van waterkwaliteit, klimaatadaptatie, energietransitie, het tegengaan van bodemdaling, het bieden van recreatieve mogelijkheden, landschapsbescherming, milieubescherming, natuurinclusieve landbouw en economische ontwikkeling.

Beleidsevaluaties

In het Programma Natuurontwikkeling, dat jaarlijks wordt geactualiseerd, doen wij verslag van hetgeen in het voorgaande jaar is gerealiseerd. Zo kan steeds worden beoordeeld of de gekozen aanpak de juiste is, of dient te worden bijgesteld. Daarnaast kennen de programma’s Groene Uitweg, Oostelijke Vechtplassen en Bodemdaling veenweidegebieden hun eigen evaluatiecycli, waarover Provinciale Staten worden geïnformeerd.