Programmabegroting 2019

Ruimte

Bijdragen aan ontwikkeling van OV-knooppunten

Toelichting

Wij dragen op meerdere manieren en vanuit verschillende rollen bij aan de ontwikkeling van knooppunten. Hiervoor is in 2014 het programma OV-knooppunten gestart. Goede knooppuntontwikkeling komt alleen tot stand door goede samenwerking tussen een groot aantal partijen.

Binnen het programma is veel kennis opgedaan op het gebied van knooppuntontwikkeling. In onze expertrol doen we onderzoek en ontwikkelen we zelf en samen met partners kennis en procesinstrumenten. In 2019 zijn dat onder andere de doorontwikkeling van het schalenschema en het vlindermodel. Ook monitoren we de voortgang van de programmadoelstellingen. Deze kennis stellen wij beschikbaar aan onze partners.
In onze coördinerende en verbindende rol dragen wij momenteel bij aan de beleidsontwikkeling van knooppunten op (gedeelten van) de drie corridors Zaancorridor, Kennemerlijn en Schipholcorridor. Afhankelijk van de vraag komt daar vanaf 2019 waarschijnlijk een vierde (deel van een) corridor bij (zie indicatorentabel). Daarnaast blijven we de ontwikkelingen op knooppunten verbinden met andere relevante (beleids)dossiers zoals Mirt-onderzoeken. Ook is knooppuntontwikkeling onderdeel van de actieagenda MRA (actie 1.8).
Verder leveren wij op verschillende manieren een bijdrage aan de concrete knooppuntontwikkelingen. Gemeenten staan aan het roer. Wij hebben een stimulerende rol en ondersteunen onze partners met kennis en een breed scala aan procesinstrumenten. Afgaande op onze inzet in 2017 en 2018 verwachten we dat voor circa twintig knooppunten te doen (zie indicatorentabel). Ten slotte stimuleren we knooppuntontwikkeling met cofinanciering van projecten die een goede bijdrage leveren aan de totale knooppuntontwikkeling. Het gaat veelal om complexe gebiedsontwikkelingen die langdurige trajecten kennen met meerdere (co)financiers.
In 2019 is voor het uitvoeren van de expertrol, de coördinerende rol en de stimulerende rol 0,47 miljoen euro beschikbaar.
De nu voorziene behoefte aan cofinanciering voor de jaren 2017-2021 is in kaart gebracht en hiervoor is 16,75 miljoen euro beschikbaar gesteld. Hiervoor gelden randvoorwaarden en er is een toetsingskader met heldere criteria opgesteld. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de aanvraag. In 2018 zijn we over 5 knooppunten (van de 20 waaraan we op verschillende manieren bijdragen) in gesprek over concrete aanvragen ter grootte van circa 9 miljoen euro. De verwachting is dat in 2019 voor zes knooppunten een bijdrage wordt gevraagd.

Operationeel doel

5.2.1 Bijdragen aan ontwikkeling van OV-knooppunten

Indicator

Meeteenheid

Nulmeting
2017

Begroot
2018

Begroot 2019

Begroot
2020

Begroot
2021

Begroot
2022

Coördineren van (delen van) corridors

Aantal

3

3

4

4

4

4

Stimuleren knooppunten door de inzet van kennis en proces-instrumenten

Aantal

28

20

20

20

20

20