Programmabegroting 2019

Ruimte

Visie Noordzeekanaalgebied en havencomplexen realiseren

Toelichting

De ambitie is om met het NZKG een zo groot mogelijke bijdrage te leveren aan het verbeteren van de internationale concurrentiepositie van de Metropoolregio Amsterdam en in samenhang met Haven Den Helder de havencomplexen te versterken.
Secretariaat
Om een integrale afweging te kunnen maken tussen bijvoorbeeld uitbreiding of transformatie en ruimte voor wonen of werken hebben de gezamenlijke partners in het gebied het Bestuursplatform opgericht. Het Bestuursplatform is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Visie NZKG 2040. Het is een overlegplatform waarin de gemeenten langs het Noordzeekanaal, het Rijk, de vaarwegbeheerder en de havenbeheerders elkaar informeren over actuele ontwikkelingen in het gebied om in te spelen op ontwikkelingen. Om dit in gang te zetten heeft het Bestuursplatform zijn eigen projectorganisatie: het projectbureau NZKG. Zij voert het secretariaat en het projectleiderschap voor gezamenlijke acties uit.
Gezamenlijke projecten
In 2019 zal met name ten aanzien van de energietransitie een uitwerking worden gemaakt om te besluiten wat er op termijn aan acties nodig zal zijn. Met betrekking tot circulaire economie zullen twee cases worden uitgewerkt; ook wordt er een ruimte-intensiveringsmonitor gemaakt.
Via het jaarlijkse Uitvoeringsprogramma, te vinden op de website www.noordzeekanaalgebied.nl, wordt verantwoording afgelegd. Ook is hier het actuele nieuws over ontwikkelingen te vinden.
SHIP
Het SHIP is een informatiecentrum waar bezoekers informatie krijgen over de bouw van de nieuwe zeesluis, het havenindustriële complex, ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en innovatie in de regio en beroepsmogelijkheden op het gebied van techniek. Hierbij wordt zowel gekeken naar het nu als naar de toekomst.
Het SHIP (Sluis en Haven Informatiepunt) zorgt voor een sterkere profilering van de regio door aandacht voor toekomst van de regio in combinatie met bedrijvigheid, duurzaam en innovatief ondernemen en groei van werkgelegenheid. Het informatiecentrum is zeven dagen per week geopend. Voor meer informatie zie de website SHIP.
Naast de algemene informatie zal in 2019 via lespakketten met name de beroepsvoorlichting aan middelbare scholieren in heel Noord-Holland extra aandacht krijgen.
Reserves Ontwikkeling havencomplexen
Het Noordzeekanaalgebied (NZKG ) en Haven Den Helder hebben de ambitie om het gebruik van fossiele brandstoffen verder terug te dringen en om te zetten naar groene energie. Tevens speelt in beide complexen de druk op de fysieke en milieuruimte. Om de havencomplexen te ondersteunen in hun ontwikkeling wordt door de provincie ingezet op het versterken van de internationale concurrentiepositie van de gebieden om zo werkgelegenheid en verduurzaming te realiseren. Met name de bouw en het onderhoud van de windparken voor de Noord-Hollandse kust en UK geven de Noord-Hollandese zeehavens een unieke positie. Ook de aanlanding van wind op zee in de havengebieden is van cruciaal belang voor de energietransitie van Noord-Holland.
In het Noordzeekanaalgebied kan de ontwikkeling van de Energiehaven hier een belangrijke rol in spelen. Vanuit het NZKG zijn al diverse windparken gebouwd, waardoor het inmiddels een sterke positie op de markt heeft verworven. Door het versterken van het offshore windcluster draagt dit bij aan de versterking van de internationale concurrentiepositie van de MRA. Tevens levert de bouw en het onderhoud van windmolenparken (veel) werkgelegenheid en toegevoegde waarde op in het Noordzeekanaalgebied en Den Helder.  
Om op deze kansen in te spelen heeft de regio een idee ontwikkeld om van het baggerdepot Averijhaven een energiehaven te maken gericht op de offshore wind. Dit idee heeft het Bestuurlijk Overleg Averijhaven, waarin vertegenwoordigd zijn Havenbedrijf Amsterdam, Zeehaven IJmuiden, de gemeente Velsen en TATA Steel, onder leiding van de provincie verder uitgewerkt. In 2018 is gewerkt aan de MER om te bepalen of de activiteiten met name milieutechnisch inpasbaar zijn.
Besluitvorming over de ontwikkeling van een energiehaven zal uiterlijk begin 2019 moeten plaatvinden om zo alle partijen zekerheid te geven over de te nemen acties en investeringen. Indien de onderzoeken een positief beeld laten zien, zal in 2019 ook aan de provincie worden gevraagd te investeren in de ontwikkeling van de energiehaven.

Operationeel doel

5.2.3 Visie Noordzeekanaalgebied en havencomplexen realiseren

Indicator

Meeteenheid

Nulmeting
2017

Begroot
2018

Begroot 2019

Begroot
2020

Begroot
2021

Begroot
2022

Secretariaat bestuursplatform

Aantal

3

3

4

4

4

4

Bezoekers SHIP/ voorlichting techniek onderwijs

Aantal

50.000

30.000

30.000

30.000

30.000

5.000

De ontwikkeling 1 havencomplex

Aantal

0

0

1

0

0

0